Praktijk

Het praktijk-examen leg je af via één van de locaties van het CBR. Houd er rekening mee dat je dit examen kunt afleggen vanaf je 17e. Hoe zo’n praktijk-examen wordt afgelegd beschrijven we op deze pagina.

In principe bepaal je samen met je rij-instructeur de datum van het praktijk-examen; als het CBR je aanvraag indeelt, dan ontvang je daar een bericht van.

Op de examendatum ga je samen met de rij-instructeur, ruim voor het het examen begint, naar de CBR-locatie. Op het terrein kun je dan de stoel en de spiegels goed instellen, maar ook bijvoorbeeld nog even de tijd nemen om onder de motorkap te kijken.

Daarna gaan we samen naar binnen en wachten we totdat we ons bij de examinator kunnen melden. Tijdens het wachten kun je het zelfreflectie-formulier invullen, maar je kunt dat ook al thuis invullen en meenemen naar het praktijk-examen. Als het zover is en de examinator ons verwacht, dan stelt hij/zij zich aan je voor en bekijkt/controleert jouw gegevens (legitimatie, theorie-certicaat, uitslag Tussentijdse Toets etc.). Door middel van een inleidend gesprek informeert de examinator jou over de gang van zaken tijdens het examen.

Er is hierna nog maar een stap: de ogentest. De examinator vraagt je op het CBR-terrein het kenteken van een door hem/haar aangewezen voertuig voor te lezen (op ongeveer 25 meter afstand).

Het examen kan nu beginnen (en duurt ongeveer een uurtje).

Nadat het examen is afgelegd, ga je samen met de examinator en rij-instructeur terug naar de CBR-locatie. Daar wordt de uitslag van het examen besproken.

 

Slaag je voor het praktijk-examen en ben je jonger dan 18 jaar? Je mag ook dan al autorijden, maar dan moet er wel tot je 18de verjaardag een coach met je meerijden. Daarvoor moet je dan een begeleiderspas aanvragen via 2toDrive.

Print Friendly